Från då till nu!

Scandinavian Masters spelades för första gången 1991 och har snabbt etablerat sig som en av de mest prestigefyllda tävlingarna på PGA European Tour. Scandinavian Masters kom till genom ett samgående mellan de två tidigare svenska proffstävlingarna Scandinavian Enterprise Open (SEO) och PLM Open. Idag spelas tävlingen under namnet Nordea Masters och är numera en av de publikmässigt största av totalt över 50 tävlingar på den europeiska golftouren. Det är bara British Open, med 139-åriga anor, som lockar fler åskådare.

 

1991 Spelades den första Scandinavian Masters-tävlingen på Drottningholms Golfklubb utanför Stockholm och premiärvinnare blev Colin Montgomerie, Skottland. Han kunde då, som förste spelare någonsin på Europatouren, kvittera ut en sexsiffrig prischeck (i pund), då han för segern fick £100 000. Segern blev också Montgomeries första stora steg på sin väg mot världsberömmelse.
 
1992 Barsebäck var det Barsebäck Golf & Country Club som stod värd för evenemanget. Tävlingen blev sportsligt och publikmässigt en stor succé. Över 80 000 åskådare kom för att se dåvarande världsettan Nick Faldo ta hem spelet.
 
 
1993 års tävling, på Forsgårdens Golfklubb i Kungsbacka söder om Göteborg, stördes av ihållande regn före och under tävlingen. Det hindrade inte att publikrekordet från Barsebäck året före slogs med några hundratal åskådare. Sportsligt blev tävlingen en rysare och för första gången fick särspel om segern tillgripas. Där var det nära att Anders Forsbrand blev den förste svenske segraren men han fick ge sig mot engelmannen Peter Baker, som efter två extrahål fick ta emot förstaprischeck, trofé och vinnarkavaj.
 
 
1994 I strålande svensk högsommar var det 1994 åter dags för Drottningholm att ta emot Scandinavian Masters-stjärnorna. Med temperaturer stadigt över 30 grader var det i hetaste laget för spelarna och även för publiken, som för första gången i tävlingens historia minskade något jämfört med tidigare år. Vinnare i värmen blev Vijay Singh från Fiji, som i en magnifik avslutningsrond slog knock på hela fältet.
 
 
 
1995 Barsebäck Ingen svensk hade inför 1995 års tävling någonsin vunnit en svensk europatourtävling. Men på Barsebäck kom den efterlängtade fullträffen. I en succétävling utan motstycke i Sverige drygt 122 000 åskådare under tävlingsveckan lyckades Jesper Parnevik spela den närmast perfekta golfen och vinna med fem slag före europaettan Colin Montgomerie. En bidragande orsak till publikrekordet var utan tvekan John Daly, British Open-vinnaren, som gjorde Sverige-debut och som tillsammans med Parnevik blev publikens store favorit.
 
1996 års tävling på Forsgården fick vi för första gången uppleva en finaldag utan någon svensk inblandad i segerstriden. I stället var det tre engelsmän som i ett rafflande särspel gjorde upp om förstaprischecken på 116 000 pund (cirka 1,2 miljoner kronor). Segraren kom att heta Lee Westwood, en talangfull 23-åring, som efter två extrahål hade besegrat sina landsmän Russell Claydon och Paul Broadhurst.
 
 
1997 Barsebäck Scandinavian Masters hade likheter med 1995 års tävling. Återigen var Barsebäck spelplats och åter fick storpubliken hylla en populär svensk vinnare. Denna gång var det Joakim Haeggman som likt Jesper Parnevik två år tidigare kom in på det 72:a och sista hålet som ohotad ledare. Joakim tangerade dessutom Jespers fenomenala vinnarscore, 18 under par, och var därmed fyra slag före tvåan, spanjoren Ignacio Garrido.
 
1998 En ny Scandinavian Masters-bana såg dagens ljus 1998. När tävlingen återvände till Stockholm var PGA European Tour Course i Kungsängen för första gången värd för evenemanget. Som vanligt hade stor publik (93 600) lockats till tävlingen och de entusiastiska åskådarna fick valuta för sina entrépengar. För tredje gången på fyra år blev det nämligen en svensk vinnare av Scandinavian Masters i och med att Jesper Parnevik blev den förste att ta hem segern för andra gången. Jesper kunde under slutrundan bevaka sin närmaste konkurrent, Ryder Cup-kompisen Darren Clarke, och vinna en bekväm seger med tre slag.
 
 
1999 Barsbäck. Var det på nytt dags för de mest namnstarka spelarna att göra upp om segern. Hur mycket Jesper Parnevik än försökte så var Colin Montgomerie dock överlägsen i det mesta. Skotten vann med nio slag före Parnevik och därmed tog Montgomerie sin andra seger i Scandinavian Masters.

 

2000 Tävlingen spelades på Kungsängen och Lee Westwood var överlägsen konkurrenterna. Westwood vann med tre slag före Michael Campbell och för svensk del blev det blygsamma placeringar. Jesper Parnevik, Christopher Hanell och Henrik Stenson delade elfteplatsen. Att Scandinavian Masters lockar toppnamnen inom golfen råder inget tvekan om.

2001 Barsebäck När Colin Montgomerie tog hem segern 2001 höll han liv i traditionen med enbart Ryder Cup eller President Cup-spelare som vinnare av Scandinavian Masters. För svensk del var Peter Hedblom länge en segerkandidat men en kostsam trippelbogey på det avslutande hålet förstörde hans chanser. 

2002 Sågs en överraskande segrare i irländaren Greame McDowell. Många trodde på amerikanen Jeff Sluman medan hemmahoppet Niclas Fasth förstörde sina chanser genom att slå i vattnet på det 16:e hålet. Detta var McDowells första seger på touren. 

 
2003 Barsebäck Låg fokusen på de många talanger som lockats till Sverige. En av de allra största vann. Adam Scott från Australien hade presenterat sig. Sedan dess har Adam hunnit med att vinna Players Championships och avancerat till en plats bland de 15 bästa på världsrankingen.
 
 
2004 Barsebäck Upprepades seger-receptet i form av att ytterligare en talang presenterade sig, Luke Donald från England. Svenskarna Peter Hanson och Henrik Stensson delade andraplatsen men var aldrig riktigt nära att knipa segern under avslutningsvarvet. 

 

2005 Spelades tävlingen på Kungsängens GC. Tävlingen stördes av kraftigt regn och efter särspel mot Henrik Stenson lyckades Mark Hensby ta hem segern.

 
2006 Barsebäck återkom tävlingen till Barsebäck G&CC och lockade 100 000 åskådare. Hemmafavoriterna Henrik Stenson, Jesper Parnevik, Carl Pettersson och Fredrik Jacobson lyckades inte infria förväntningarna. Tävlingen blir spännande ända till slutet då Robert Karlsson föll på målsnöret och hans i kapp av skotten Marc Warren, som efter särspel tog sin första seger på Europatouren.

 

2007 Första året på Arlandastad Golf. Inför fulla läktare vid det spektakulära 18e hålet spelade superlöftet från Tyskland, Martin Kaymer bort segern och vi fick en nordisk segrare i Mikko Ilonen från Finland.

2008 Även denna gång på Arlandastad och äntligen fick vi se en svensk segrare igen. Peter Hanson tog ledningen redan på torsdagen och släppte sedan aldrig taget. Han fick sällskap av en annan svensk i ledarbollen, Pelle Edberg som kom mycket nära sin första Europatourseger.

 

2009 Barsebäck. I strålande väder under avslutningsdagen spelade Ricardo Gonzalez drömgolf de sista sex hålen och vann två slag före walesaren Jamie Donaldson. Den nionde Masterstävlingen på Barsebäck G&CC var avslutad och på 18:e greenen inför storpublik tackade vi alla Gösta Carlsson med en stående applåd.

2010 Med många stjärnspelare på startlinjen var förväntningarna stora, Choi, Sabatini, Fowler och Dustin Johnson slipade på formen i början av veckan på vackra Bro Hof. British Open vinnaren Louis Oostehuizen var länge med i toppen men efter en regning söndag avslutade hemmahoppet Richard Johnson med en fantastik birdie på 18:e hålet vilket fick de fullsatta läktarna att jubla högt.

2011 Var andra året på Bro Hof Slott – och andra året i rad som en svensk vann. Alexander Norén gick på söndagen ut med en trygg ledning på elva slag före Bubba Watson. Trots en svår kuling höll han ihop spelet och vann med sju slags marginal inför 10 000-tals åskådare i Victory Valley.
 
 
2012 Vanns tävlingen av Lee Westwood efter en uppvisning i världsgolf! Sergio Garcia spurtade till sig en fin 3:e plats.
 
2013 Finlands Mikko Ilonen avslutade en sexårig seger torka att återigen vinna Nordea Masters i Sverige. Ilonens finalrunda på 69 blev en segermarginal med 3 slag. Totalt 21 under par, det var fantastiska förhållanden på Bro Hof i Stockholm. Banan var i top skick och strålande sol hela veckan. Jonas Blixt jagade in i det sista och blev tvåa, Blixt var besviken och sa att han spelar bara för att vinna. Kaxigt uttryck från en av våra bästa spelare.

 

2014 återvände Nordea Masters till Skåne vilket innebar premiär för PGA National i Bara utanför Malmö. Henrik Stenson, vid tävlingstillfället världstvåa, var den starkast lysande stjärnan på Lakes Course 31 maj – 1 juni i gott sällskap med danske Thomas Björn, spanjoren Miguel Angel Jimenez och hemmaspelaren Jonas Blixt för att nämna några.

Förväntningarna på Stenson som vunnit både PGA-slutspelet och Europa Tourens Race to Dubai var enorma under den soliga försommarveckan på PGA National, både på och utanför banan. I klubbhuset och på övningsområdena rådde närmast Björn Borg-feber när Stenson visade sig.

På banan pallade Henrik Stenson för trycket och gick ut i ledarboll sista dagen. Men tyvärr räckte det inte hela vägen för den svenske favoriten, Tongchai Jaidee vann efter särspel med Victor Dubuisson och Stephen Gallacher. Stenson slutade på femteplats och får vänta ytterligare på sin första Nordea Masters-seger.

2015 Alexander Norén var egentligen aldrig hotad under det sista varvet på PGA National 2015. Stockholmaren tog sin andra Nordea Masters-seger i utklassningsstil, 4 slag före tvåan Sören Kjeldsen från Danmark.

2016 Återvände tävlingen till Bro Hofs slott och precis som 2015 var den 21 årige Matthew Fitzpatrick ohotad och vann med 3 slag för dansken Lasse Jensen.

2017 Kom tävlingen tillbaka till Barsebäck för första gången sedan 2009. Det blev stor succé med 86,100 besökare som fick se Renato Paratore, endast 20 år, vinna på sista hålet och ta hem sin första seger på Europa touren. Det kommer säkert många fler.  

Nordea Masters 2016

Nordea Masters 2016