Information & Regler

Lars Bevmo Tävlingsledare

Lars Bevmo Tävlingsledare

Matchmästerskap 2019

Information och regler

Matchspel är den ursprungliga formen för golfspel men har ofta fått stå tillbaka för slagspel, slaggolf och poängbogey. För att försöka återskapa charmen med matchspel där varje spelat hål kan glömmas och nya står på spel genomfördes under 2011 på försök en matchliga inom Herrgolfen BGCC.  Efter det första året har systemet utformas med 1 Elitgrupp, 2 st div. 1 grupper, 4 st div.2 grupper samt kvalificeringsgrupper.  Ligan har därefter spelats sju år till och fortsätter också 2019. Senaste åren spelade vi i grupper om 5 spelare som spelar fyra matcher, en per månad, och att man efter varje år kan flyttas upp eller ned i seriesystemet. I övrigt bibehålls i stort regler och principer för seriesystemet  som under tidigare år.

Spelschema för året sänds ut till deltagarna efter det att anmälningstiden gått ut i april och gruppindelning baserar sig på resultatet från året innan. Tävlingen är öppen för alla herrgolfare i BGCC. Många nya deltagare har tillkommit i år och kvalgrupperna kan därför bilda en 3:e division och ges möjlighet att arbeta sig upp genom seriesystemet

 

Matchspelsregler

Match spelas över 18 hål med full handicap, där spelaren med lägst hcp nollställs, och enligt Golfförbundets matchspelsregler. Match i grundserierna spelas till en vinnare korats dock högst i 18 hål. Match, som står lika efter 18 hål, delas. Vunnen match ger 2 poäng delad 1 poäng och förlust 0 poäng. I grundserierna tillämpas ”målkvot” för segraren enligt tabell nedan och omvänt resultat för förloraren. Match i finalspelet, se nedan, skall avgöras och fortsättas på lämpligt sätt om det är lika efter 18 hål. Om möjligt fortsätter man på hål nr 1 men även andra sätt kan man komma överens om t.ex Littorinabanan.

 

 

Exempel olika matchresultat

Resultat                     Kvot                             Resultat                                                   Kvot

1/0

1-0

Oavgjort efter 18 hål

            0-0

2/1

2-0

2/0

            2-1

3/2

3-0

3/1

            3-1

4/3

4-0

4/2

            4-1

5/4

5-0

5/3

            5-1

6/5

6-0

6/4

            6-1

o.s.v.

o.s.v.

o.s.v.

          o.s.v.

 

 Man kan inte kräva w.o. av sin motspelare endast erhålla w.o. Detta ger 3-1 i kvot och 2 poäng till ”segraren” och 1-3 i kvot och 0 poäng till den som lämnade w.o

 

Regler 

Grundserier

Matcherna ska genomföras under månaderna maj, juni, juli och augusti med i princip en match per månad (OBS! Det är tillåtet att spela matcher i förtid tidigare än angiven månad men helst inte senare). Matcherna genomförs enligt givet spelschema där spelare med första nr i schemat ansvarar för kontakt om speldag. Båda spelarna är dock ansvariga för att match blir av. Man ska komma överens om speldag och bana i god tid. Vis av erfarenheten rekommenderas att alla redan i maj bestämmer och bokar tid för samtliga sina matcher med möjliga reservdagar.

Val av tee

Rekommendationen är att man kommer överens om bana och tee. Är man inte överens väljer spelaren med första nummer i spelschemat bana och då antingen MC Blå tee eller DSC Gul tee. Spelare som fyllt eller fyller 75 år under året har dock rätt att spela från röd tee om han så önskar. I det fallet rekommenderas att matchspelets regler för utslag på följande tee ändå skall gälla såvida inte båda spelarna i förväg är ense om att frångå denna regel för att vinna tid.

Rapportering

Genomförda matchresultat bör rapporteras per mail till administratören senast kl 20:00 sista dagen i månaden. Detta för att kunna rapportera ställningen i serierna efter varje månad, vilket många önskar. Alla matcher ska var genomförda senast fredagen den 30 augusti.

Om matchresultat inte rapporteras i tid innebär detta att båda spelarna får 1-6 i kvot och 0 poäng. Inga ursäkter kommer att godtas. Minst 3 matcher måste spelas. Om spelare lämnar mer än en wo eller ej har rapporterar två matcher, så kommer spelaren att uteslutas och hans samtliga resultat att räknas bort och därmed inte att påverka ställningen i serien. Om spelare hamnar på lika många poäng när serien är slutspelad går den före som har störst positiv kvot och är denna också lika gäller vem som vunnit inbördes mötet. Om det inbördes möte slutat oavgjort eller om t.ex. tre spelare har lika kvot och har slagit varandra gäller den som har högsta förstasiffra i kvottabellen. Om det då fortfarande är lika tillämpas lottning.

Vid all kontakt ska bekräftelse om svar efterfrågas och om sådant inte fås ska uppgifterna lämnas per telefon eller annat sätt Det åligger således den som rapporterar in att se till att meddelandet har gått fram till administratören. Administratör är t.v. Lars Bevmo, lars.bevmo@gmail.com   tel 0728-897576  

 Finalspel

Finalspelet sker mellan segrarna i de sju grupperna , Elit, 2 st  Div 1 och 4 st Div 2 efter öppen lottning men där segraren i grupp ”Elit” står över första omgången, kvartsfinalen, och övriga 6 gruppvinnare gör upp om de tre resterande semifinalplatserna. Lottning och finalspelet sker i september enligt senare anvisningar. Vinnaren erhåller en inteckning i vandringspriset. Spelare som vunnit vandringspriset tre gånger tar hem det för alltid. Tidigare vinnare är Rune Frithiof (2011), Ronny Lundgren (2012) , Thord Bengtsson (2013), Staffan Persson (2014), Bo Eriksson (2015), Mikael Hodos (2016) och Johan Löfgren  (2017 och 2018). I finalspelet gäller gul tee på DSC i första omgångarna och blå tee MC finaldagen. (med undantag för spelare +75 år som får om han så önskar spela röd tee)

Eftersom det 2019 kom så många nya deltagare i kvalserierna kommer det att bli ett avslutande finalspel även för segrarna i kvalgrupperna, Div 3.

Avgifter

Deltagarna betalar en avgift på 200 kr som oavkortat går till priser. Vinnare och tvåa i gruppspelet erhåller pris. Tre priser utdelas i finalspelet. Insatsen 200 kr ska betalas i samband med första matchen i receptionen och senast i maj månad till Herrkommitténs konto.

Se till att ni noteras på lista i receptionen.

2019-04-01 LB LB